اصطلاحِ 'حقِ‌نمک' را در حینِ مطالعه دیدم و به نظرم آمد که واقعاً جالب می‌شد اگر بدانیم اولین بار چه کسی اصطلاح 'نمک‌گیر' شدن را مصطلح کرد و چرا 'نمک' نزدِ قُدما اینقدر با اهمیت بوده است که در مناسبات اخلاقی و اجتماعی‌شون آن را وارد زبان و حقوقِ اجتماعی (غیرِ رسمیِ) خود کردند ؟ .
خب من یادمه یه زمانی بود (زمانِ حاکمیت اخلاقِ قدیم) که اگر شما نون و نمک کسی را می‌خوردید یجورایی در جُرگه‌ی نزدیکان و محارم طرف قرار می‌گرفتید ، و به همان نسبت ، اگر به طرف خیانت می‌کردید و حرمت نون و نمکی را که خورده بودید می‌شکستید تبدیل می‌شدید به یک فرد منفور ، ناشُکر و غیرقابل اعتماد و یا به شکل دقیق‌تر نمک‌نشناس که قابلِ بخشایش نبود ؛ و بر این اساس خیلی‌ها (آنها که صاحب مرام و معرفت بودند) برای اینکه نمک‌گیر شخصی نشوند (خصوصاً اگر با طرف حساب‌کتاب ، مشکل یا حتی دشمنی داشتند) از پذیرفتن غذای وی خودداری می‌کردند ، چون اگر نمک‌گیر می‌شدند از لحاظ اخلاقی موظف به رعایت بعضی محدودیت‌ها می‌شدند که ممکن بود دست و پاشون رو ببنده .
اصطلاح نمک‌نشناس امروز دایره‌ی وسیع‌تری را دربرمی‌گیرد ، و به شخصی که جواب لطف و محبت دیگران را با بدی پاسخ گوید اطلاق می‌شود .
ایضاً در زمان‌های دور ، نمک محصولی با ارزش به حساب می‌آمد و حتی در بعضی دوره‌های تاریخی در جوامعی به عنوان واحد پولی برای مبادلات کالا بکار می‌رفت و علاوه بر این کاربرد ، از آن برای حفظ و نگهداریِ مواد غذایی ، مثل ماهی و گوشت استفاده می‌کردند ، چون نمک‌سود کردنِ آن مواد غذایی از فسادشان جلوگیری می‌کرد .
اما آدم‌های قدرشناس و شاکر در دسته‌بندی‌‌های من جایگاهِ والا و شایسته‌ای دارند ، شما می‌توانید قدردانِ طبیعتی که شما را تغذیه می‌کند باشید ، از خاک و آب گرفته تا پرتوهای درخشانِ نورخوشید . می‌توان قدردانِ جامعه ، خانواده یا فرهنگی بود که حامی شما بوده و به دُرستی و راستی شما را پرورده ، جامعه‌ای که احیاناً از خدماتش بهره برده‌اید ، در آن رُشد کرده‌اید و صاحب تفکر و نگرش سالم شده‌اید ، یا می‌توان خدایی را شاکر بود که به واسطه‌ی دین و مذهبی که دارید آن را می‌پرستید .
شکرگزاری و قدرشناسی از جمله رسومات یا صفاتِ دلپذیری است که اگر اشتباه نکنم در اغلب فرهنگ‌ها ، مذاهب و تمدن‌ها نوعی ارزش اخلاقی قلمداد می‌گردد ، در فرهنگ‌ ما هم زمانی شُکرگزاری و قدردانِ نعمات بودن ارزش محسوب می‌شد ، چونانکه در فرهنگ عامیانه داریم که گویند : شُکر نعمت نعمتت افزون کند ، کفر نعمت نعمتت بیرون کند ؛ و من فکر می‌کنم بد نباشه در دنیای امروز که جامعه از فرهنگ قدرشناسی ، تشکر و قدردانی کمی دور افتاده در راستای احیای این فضیلت اخلاقی کمی کوشا باشیم ، تا بلکه طبیعت و جامعه را از خطر تباهی برهانیم .
اینها که تحریر کردم همه به قصد درسِ اخلاق دادن بود !!

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

آموزش تخصصی تعمیرات موبایل عسل طبیعی الکترون Michael دنیای هنر مدافعان اسلام دانلود کتاب محشای قانون مجازات اسلامی ایرج گلدوزیان مجله پوست، مو، زیبایی و لاغری